SEC-kirje paljastaa Kiinan salakirjoitukset uhkaavat meitä

Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja on tiettävästi kirjoittanut SEC: lle ilmaisemaan huolensa Kiinan vaikutuksesta digitaaliseen valuuttatilaan. Päivitys tulee, kun Kiina näkee digitaalisen yuanin kysynnän kasvavan.

  • John Ratcliffe on tiettävästi kirjoittanut Securities and Exchange Commissionille huolestuneena Kiinan määräävästä asemasta digitaalisessa valuuttatilassa.
  • Kiinan digitaalisen yuanin kysyntä on kasvanut, kun taas hallituksella on ollut kova asenne Bitcoinin kaltaisia kryptovaluuttoja vastaan.
  • Kysymyksiä syntyy siitä, kuinka Kiina ja Yhdysvallat aikovat navigoida salaustilassa tulevaisuudessa.

Riippumatta siitä, ovatko he siihen valmiita vai eivät, Kiinan viranomaiset ovat aloittaneet maailmanlaajuisen digitaalisen valuutan kilpailun.

Aivan kuten jotkut kansat ovat nyt kääntäneet huomionsa kryptovaluuttoihin, Coronavirus on lisännyt keskuspankin liikkeeseen laskemien digitaalisten valuuttojen tarvetta. Kiina on onnistuneesti omaksunut tekniikan, jonka digitaalisen yuanin kysyntä on jo noussut pandemian vuoksi.

Nämä tapahtumat eivät ole jääneet huomaamatta muulle maailmalle. Vasta viime viikolla ilmoitettiin, että Yhdysvaltain kansallisen tiedustelupäällikkö John Ratcliffe on ilmaissut huolestuneisuutensa Securities and Exchange Commissionille (SEC) Kiinan siirtymisestä digitaaliseen rahaan.

Washington Examiner -artikkelin mukaan Ratcliffe kirjoitti SEC: n puheenjohtajalle Jay Claytonille kirjeen, jossa korostettiin Kiinan kommunistisen puolueen teknologista kehitystä digitaalisessa valuuttatilassa.

Huomautuksessa viitattiin erityisesti kryptovaluuttoihin.

Kiina digitaalisen rahoituksen keskuksena

Kiinan digitaalista valuuttaa, joka tunnetaan nimellä Digital Currency Electronic Payment (DCEP), on käytetty laajalti sen perustamisesta huhtikuussa 2020. Kiinan kansantasavallan keskuspankki sanoo jo, että 2 miljardia digitaalista yuania on käsitelty 4 miljoonassa tapahtumassa.

Keskuspankin digitaaliset valuutat, joita usein kutsutaan CBDC: ksi, ovat olleet keskeinen kohta globaalissa keskustelussa myöhään. Mutta vaikka monet hallitukset ovat tällä hetkellä vasta keskustelemassa digitaalisten valuuttojen eduista, Kiina kehitti digitaalista yuania jo vuonna 2014.

Ratcliffen kirjeessä todettiin, että Kiinassa asuu yli puolet maailman kryptovaluuttakaivostoiminnoista. Bitcoinin maantieteellisen keskityksen tasosta on keskusteltu aiemmin: Cambridgen vaihtoehtoisen rahoituksen keskuksen tuoreessa raportissa todettiin, että Kiinan osuus on noin 65% Bitcoinin hajautusasteesta.

Tarkkaa lukua on vaikea kvantifioida, vaikka onkin yleisesti hyväksyttyä, että Kiina on kriittisen valuutan louhinnan tukikohta. Thomas Heller, Bitcoin-kaivosyhtiön Compassin tiimin jäsen, kertoi Crypto Briefingille:

„Minulla on kokemusta teollisuudenalalla työskentelystä ja vierailusta monissa näistä kaivostiloista, ja uskon, että Kiinalla on yli 50% [Bitcoin] -verkoston hashratesta.“

Kiina on kuitenkin noudattanut tiukkaa lähestymistapaa salausvarojen sääntelyyn: syyskuussa 2017 ilmoitettiin laajalti, että viranomaiset olivat pyrkineet kieltämään Bitcoinin. Muutos johti Kiinan kryptovaluutanvaihdon lopettamiseen.

Hallitus on myös panostanut vastatoimiin, joihin kaivostyöläiset ja kauppiaat luottavat. Lisäksi äskettäin paljastettiin, että Kiinan viranomaiset omistavat 1% Bitcoinin kiertävästä varastosta laajasti julkistetun PlusToken-huijauksen vuoksi.

Huolimatta näistä käynnissä olevista hyökkäyksistä salaustilaan, Kiinan presidentti Xi Jinping on pitkään kannattanut blockchain-tekniikan häiriömahdollisuuksia. Lokakuussa 2019 hän piti puheen, jossa hän kertoi aikomuksestaan „omaksua digitaalinen rahoitus“ osana pyrkimystä saavuttaa „etu muihin suuriin maihin nähden“.

Digitaaliset valuutat voisivat luoda avoimemman rahoitusjärjestelmän. Vaikka tällä on useita etuja, on mahdollista, että Kiinan kaltainen autoritaarinen valtio voisi käyttää tekniikkaa saadakseen lisää hallintaa väestöstään.

Jos digitaalivaluutat haluavat laajemman käyttöönoton, varhaisen määräävän aseman väittäminen avaruuteen hyödyttäisi maan väitettyjä suunnitelmia tulla globaaliksi talousjohtajaksi.

SEC hidas vastaamaan salaukseen

Kiinan toiminta on erityisen huolestuttavaa Yhdysvalloille, joka on selvin kilpailija globaaleissa supervoimaliigoissa.

Ratcliffen ulkopuolella myös senaattori Tom Cotton otti yhteyttä Claytoniin nähtyään Kiinan digitaalisen omaisuuden käyttöönoton. Heinäkuussa 2020 päivätyssä kirjeessään hän kehotti sääntelyviranomaisia kehittämään Yhdysvaltain digitaalisen valuutan politiikan ja totesi:

„Jatkuva sääntelyn epäselvyys ei vahingoita vain Yhdysvaltojen kehittämää digitaalista omaisuutta, vaan se vaarantaa vakavasti Yhdysvaltojen kansallisen ja taloudellisen turvallisuuden.“

Huolimatta SEC: n johtopäätöksestä, jonka mukaan Bitcoin ja Ether eivät olleet arvopapereita kesäkuussa 2018, elin on kohdannut paljon kritiikkiä kryptovaluuttojen käsittelystä.

Uutiset Claytonin välittömästä poikkeamisesta organisaatiosta täyttivät kriittisen valuutan yhteisön juhlat, jotka ovat usein arvostelleet hänen selkeän ohjauksen puuttumistaan.

Crypto’s Future Kiinassa ja Yhdysvalloissa

Tässä vaiheessa on yhtä epäselvää, miten Kiina aikoo navigoida kryptovaluuttavaran potentiaalisen kasvun tulevina vuosina.

Heller on samaa mieltä tästä näkökulmasta ja selittää, että hänen mielestään sitä on vaikea ennustaa.

Vaikka presidentti Xi Jinping on osoittanut innostusta blockchainista, merkit viittaavat siihen, että maa haluaa kasvattaa digitaalista yuania tukahduttaen samalla julkisia kryptovaluuttoja, kuten Bitcoin. Jos Kiinan kommunistinen puolue päättää valita Bitcoin-ystävällisen lähestymistavan, se voi olla heidän tilaisuutensa hyödyntää USA: n hallitusta, joka istuu hillittyinä.

Molemmat tulokset näyttäisivät Kiinan panostavan digitaalisten valuuttojen kasvuun perinteisempien fiat-rahojen sijaan.

Kuinka Yhdysvallat reagoi, on vielä nähtävissä, mutta Ratcliffen ja Cottonin kirjeiden perusteella ainakin kaksi ihmistä uskoo maan olevan vaarassa jäädä jälkeen.